Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Hobbymotionären

Members
  • Posts

    89
  • Joined

  • Last visited

Recent Profile Visitors

460 profile views

Hobbymotionären's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Dedicated Rare
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

  1. Kan inte se att informationen kommit ut på forumet på annat sätt än, men detta mail gick ut till deltagarna av förra årets stakmaskinslopp: ”Hejsan, Du som får det här mejlet har deltagit i eller visat intresse för Seedningsloppet på stakmaskin som genomfördes förra året. Under våren har vi fått mängder med frågor kring hur det blir med årets lopp. Som några redan kanske känner till så har Vasaloppet sagt nej till seedning via ett stakmaskinslopp i år. Så här skrev de som förklaring: "Vi landar i det faktum att vi vill genom seedningslopp förbereda våra deltagare på vad som komma skall, både vad gäller skidvana, klädsel, energiintag och dylikt. Vi bedömer också att seedningen blir lite missvisande och inte likvärdigt det som en åkare sedan kan göra på skidor på vintern.” Vi förstår att det är en besvikelse för många. Känner ni att seedningslopp på stakmaskin är något som behövs, som underlättar eller som gynnar skidintresset överlag får ni gärna kontakta Vasaloppet (på exempelvis seedning@vasaloppet.se). Vi siktar på att arrangera ett stakmaskinslopp oavsett då vi tyckte det var så roligt och att det kändes uppskattat. Troligtvis blir det i så fall i oktober. Hoppas det kan vara av intresse. Mer info kommer! Glad midsommar! Med vänlig hälsning, Erik Wickström och Erik Thiberg” Har inte landat i någon direkt egen åsikt kring beslutet än. Båda sidor har vettiga argument.
  2. Roligt och träffsäkert! 😄 Säga vad man vill men självförtroendet hos Niklas var det inget fel på i alla fall. Har hursomhelst lyssnat på nypremiären nu. Positivt överraskad och tror detta kan bli riktigt bra! Samtidigt är jag allt liiiiite avundsjuk på Thiberg som tycks aspirera på top 1000 i Vasan samtidigt som han endast tränar två timmar i veckan. (OK, det där var en förenkling.)
  3. Vilket avsnitt var detta? - Har inte följt podden särskilt väl sedan Niklas mer eller mindre la av med sin träningssatsning. Som så många andra tycker jag det är synd att han slutar och inte satsar vidare, men samtidigt kanske detta kan bli något av en nytändning för podden, som i ärlighetens namn känts ganska långrandig de senaste åren. Och inte konstigt heller efter 300 avsnitt.
  4. Bra sagt. Elitism hör inte hemma med den folkfest Vasaloppet trots allt är, eller bland skidåkning överhuvudtaget för den delen.
  5. Hade ju varit drömmen för framtida klassisk åkning. Inga mer teknikzoner eller dylikt, bara tuffa banor som skidåkaren själv väljer att tackla hur hen än vill. Kombinera med nolltolerans för tjuvskate för bäst effekt.
  6. Snabbare i största allmänhet är det ständiga målet. Till skillnad från många härinne har jag hittills inte haft skidor som huvudsaklig träningsform, men detta är på god väg att ändra sig. Har därmed faktiskt inte ens stått i Vasaspåren överhuvudtaget. Även detta kanske det kan vara dags att ändra på. Konkreta målsättningar för året blir därmed: -Ökad träningsvolym. -Åka något av loppen under Vasaloppets vintervecka.
  7. Det är säkert ett superbra alternativ, men den ekonomiska kostnaden bär än så länge emot alltför mycket. Det viktigaste är trots allt motorn. Men att vara rationell är inte alltid så lätt det heller.
  8. Välkomnar en diskussion kring detta. Funderar själv på att skaffa två par stakskidor till nästa säsong (varmföre/kallföre). Läser man produktbeskrivningarna blir man inte direkt klokare då allt verkar passa till allt. Stakar på ett par Propulsion Cold 205or plockade som universalskidor vid kalla fören/nysnö och ett par Peltonen Acadia (skateskidor) vid isiga och blötare underlag.
  9. 😁 Känner igen mig alltför väl… Trots att jag är en medelmåttig åkare (eller kanske tack vare) har jag en handfull skidor i min skidpark och vid varje nyinköp tror jag mig på förhand ha hittat ”den ultimata skidan”. Efter att nyhetens behag har lagt sig efter ett par turer kan jag alltid konstatera att alla skidor har sina för och nackdelar, hur skinande nya de än ser ut.
  10. Såg inte hela sändningen så missade att de kommenterade detta. Reagerade själv över hur många av de snabbare åkarna som uppenbarligen stakade på klassiska, fullt spretande skidor. Uppenbarligen är det inte riktigt så enkelt som att renodlade stakskidor alltid ger den snabbaste stakningen i praktiken, vilket jag finner intressant. Lätt att man själv dras med av marknadsföring eller av generella påståenden kring att stakskidor oftast är snabbast. Säkert sant i sak, men så ser vi ju svart på vitt hur t.o.m. eliten kör på annat/äldre material under vissa förutsättningar. För mig är det en bra piska till att tygla köpsuget efter nya skidor. Att som motionär lära sig jobba med materialet man redan har och få till någon timme mer träning i veckan är nog mer givande än att jaga de senaste DP-skidorna.
  11. Race suit är nog en sådan grej man måste prova själv för att verkligen förstå fördelarna. Jag kan dra paralleller till min korta karriär som landsvägscyklist. I början när man köper sin första racer tycker man det går utmärkt att cykla i de lite mer åtsittande löparkläderna. Sedan köper man vadderade cykelshorts men fortsätter köra tvådelat. Till slut tas steget till fullfjädrade bibs med hängslen (motsvarande heldräkt) och allt faller på plats. Det är inte så att det är något måste med heldräkt. Kör själv majoriteten av mina träningspass med tvådelat (ja, även här kan löparkläder eller t.o.m. vissa av cykelkläderna användas). Men under framför allt längre tävlingar är det så skönt att slippa störningsmoment som byxor som sakta men säkert börjar hasa sig nedåt, hårt spända resår i midjan och tröjor som skrynklar ihop sig nedtill. Sedan är vi naturligtvis alla olika och jag är inget facit 🙂
  12. Gällande stakning i de så att säga lite högre leden ser jag förutom nämnda skäl två andra aspekter man kan ha i åtanke : 1. Även om man enligt definition är en högst medelmåttig åkare kan det ändå gå fortare att staka än att ge sig på fästvallan. Själv stakar jag numera allt från kuperade elljusspår till platta långpass snabbare än om jag använder fäste. Varför då köra med fäste även om jag skulle starta i femman? 2. Efter att haft vallaångest och ändå vallat bort mig på seedningslopp har jag bestämt mig för att helt sluta med fästvalla under tävling nästa säsong. (Har använt fästet mer som en livrem än något jag varit beroende av.) Räknar kallt med att det blir mycket lättare mentalt på detta vis och det tror jag inte jag är ensam om. Med detta sagt tycker jag faktiskt också det är en smula tråkigt att stakning blivit vad det blivit. Gillar att diagonala så kommer aldrig att sluta helt. Men då ser jag det mer som en annan, närliggande sport likt skate.
  13. Var i en liknande situation som TS och det finns verkligen förvånansvärt få heldräkter ämnade för motionärer. Antar det beror på att de flesta tävlande skidåkare skaffar kläder genom hemmaklubben. Har hursomhelst provat båda varianterna av Hellners. (Är nog samma dräkt med olika färgsättning.) Bra, bekväm och mycket stretchig dräkt. Tunn ungefär som ett par vanliga löpartights. Varning dock för storleken. Man kan mer eller mindre glömma storlekstabellen när det gäller midjemått, bröstmått e t c. Tyget är så tänjbart ändå så det enda egentligt viktiga är längden på plagget. Och det är oerhört långt. Tror jag fick gå ner två storlekar för att få en i rätt längd för mig, likt flera av recensionerna är inne på. Mindre anmärkning är också att den är något smal i halspartiet men naturligtvis inga problem att öppna upp dräkten någon cm eller två. Förstår förövrigt inte varför inte fler kör med heldräkt. Är så oerhört mycket mer bekvämt att åka i jämfört med tvådelat, helt utan störande skav eller glipor.
  14. Bra synpunkt. För egen del var det också efter förhållandevis många timmars SkiErg jag ens närmade mig medelvärdena. Kanske därför jag är så fascinerad över de som tycks prestera supertider i SkiErg nästan enbart tack vare styrka och vikt. Tillhör själv knappast styrkelyftarna men är långt ifrån klenast på gymmet. Tror ändå min första 5k tid på SkiErg var kring 23 min, flera minuter långsammare än mina dåvarande personbästa i löpning eller roddmaskin och då hade jag ändå åkt en del längd.
  15. Det här var både imponerande och intressant. Hur stark man än må vara bör det som sagt ändå krävas en hel del kondis för att orka hålla så pass hög effekt i hela 90 minuter. Blir nyfiken på hur din konditionsträning sett ut? I övrigt är det en mycket intressant diskussion kring statistiken som förs av er alla just nu. Tack för den. Har inte så mycket att tillföra där förutom en mindre reflektion kring Eriks egna ambitiösa statistik kring sambandet mellan 5k SkiErg och Vasaloppsplacering. rapport_5000m-placering_170118.pdf (wordpress.com) Jämför vi extremerna skiljer det sig oerhört. Ändå baserades stakmaskinsloppet bara på tidsprestation. (Ja, det var längre men principen lär vara densamma.) Inser att det är i princip omöjligt att få till det på något annat sätt men är just därför ändå något tveksam till loppets seedningsgrundande funktion. En möjlighet kanske kan vara att förlänga loppet till förslagsvis 3 timmar i stället, i syfte att få det att mer likna ett så kallad vanligt seedningslopp.
×
×
  • Create New...