Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Fritzon(igen)

Members
  • Posts

    105
  • Joined

  • Last visited

About Fritzon(igen)

  • Birthday 09/01/1974

Recent Profile Visitors

126 profile views

Fritzon(igen)'s Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • Dedicated Rare
  • First Post
  • Collaborator
  • Week One Done
  • One Month Later

Recent Badges

  1. Själv tycker jag att blandningen mellan Eriks seriositet och djupa kunskap samt Niklas slappa men underfundiga okunskap var det som gjorde podden. Skulle gärna ha bara Niklas alla intron i ett och samma specialavsnitt. 😁
  2. Finns ju gott om exempel på fd sprinters som satsat på långlopp och gjort det bra. Ska bli otroligt spännande att följa henne. Men på svenskfronten tror jag också att Karolina Hedenström kan ta ytterligare ett kliv nästa säsong och fightas om pallplatserna. Sen hade det ju varit intressant att se hur ex Linn Svahn eller Jonna Sundling hade stått sig på långlopp då de ju både är världsledande sprintåkare men också grymt bra distansåkare.
  3. Jag brukar göra det då jag mest stakar. Behöver ju sickla av det så klart innan man åker. Sen när jag vill gå med fäste borstar jag ytan, ruggar fästzonen lite lätt, värmer in grundfästvalla och sen klossar in vallan för dagen. Brukar inte vara något problem.
  4. Laggar har ju tidigare vittnat om att de har en bra kontakt med Fischer och även ger input på produktutvecklingen, men jag tänker att det gäller sannolikt för alla de större teamen så det borde inte vara någon direkt skillnad.
  5. Fast med det resonemanget skulle vi ju då även skippa bröstsim, ryggsim, fjärilssim, alla formelklasser förutom formel 1, slalom, storslalom och Super-G osv?
  6. Utan att ha sett några exempel så är jag benägen att hålla med. Har inte reagerat från TV-bilderna när de bara står och stakar. Är det inga spår så händer det att skidorna drar iväg emellanåt. Och om man gör alltför frekventa spårbyten utan anledning så kan man ju undra. Men enda gången jag reagerat var nog just när Smedås uppenbart skejtade i Summit-to-Senja. Annars upplever jag inte det som ett stort problem från TV-sändningarna iaf. Men det hade varit intressant att se exemplifierande bildsekvenser.
  7. Det är ju inte heller första gången i vinter som Lager 157 haft överlägset bäst material. Även på Vasaloppet hade de ju uppenbarligen bästa material då i princip alla Lager-åkare hade topplaceringar. Och då var det väl också varmare och blötare så det verkar som om Laggar & co kommit på nåt i den typen av fören. Och när det är sådana stora skillnader bör det väl ligga i slip/rillning eller t o m i skidans profil eller vad tror ni?
  8. Jag tänkte nog snarare att kraften nedåt blev högre (=negativt för stakning, bra för diagonalåkning) men jag vet helt ärligt inte vad jag pratar om där, har inga belägg för det, bara en känsla att det känns som logiskt. Sant, har ett par skidor jag enbart stakar på, där har jag bindningen längre bak. På de klassiska har jag Rottefella Move Race så där tänker jag att jag också flyttar den i det bakre läget vid långa stakpartier så då kanske det inte påverkar så mycket.
  9. Har spetsat in mig på Alpina Comp Classic-skon då den sitter så himla skönt på foten och -23 års modell ger dessutom sjukt bra ankelstöd vilket jag vill ha då jag mest stakar, inte endast men mest. Alpina Comp Classic Nu till min fråga: är det någon som kör på den sulan som kan svara på hur det funkar att staka i den? Konstruktionen är ju gjord så att de flyttat fram infästningspunkten till bindningen så den ligger framför foten snarare än under, dvs tvärtom i jämförelse med nya Skate-X från Rottefella där man istället flyttat in den längre in under foten. För klassiskt låter det ju Alpinas lösning vettigt då det borde ge mer nedåtkraft när man flexar pjäxan/lyfter hälen och det därmed blir lättare att trycka ned fästzonen. Men borde inte det bli negativt i stakningen när man kommer upp lite på tå, dvs det nyper mer vid stakning än med pjäxor med en mer normal fästpunkt? Någon som testat?
  10. Nä precis. Har tittat på videon igen och det är ju inte de första stegen hon tar när hon bara flyttar ena skidan utan mot ”slutet” av sekvensen när hon skejtar och tar fart för att sen ställa sig i fartställning. Det kan ju inte vara okej även om det inte fanns några spår där. Annars är det väl lika bra att tillåta skejt överallt där det inte finns dragna spår. Och det är ju bra för de från led 5 och bakåt i Vasaloppet, då kan de ju skejta hela vägen till Mora. 😁 Sen spelade det ju ingen roll för utgången eller förtar det faktum att hon gjorde ett fantastiskt lopp.
  11. Tack för tips!! Har en Rottefella Move Race på det par jag kommer ha som klassiska men de bindningarna är ju lite dyrare så om det inte funkar med plattan känns det ju rätt surt. 🙂
  12. Förstår vad du menar och kan delvis hålla med dig. Men för egen del så är det mesta av min skidåkning stakning av tre anledningar: 1) Det är bra styrketräning för överkroppen 2) Jag slipper omaket med att fästvalla 3) Jag gillar utmaningar och att se vad jag klarar av. Trend eller inte. Om det går fortare eller inte är således inte primärt. Hör även till dem som kan tycka att stakning a la Astrid Öyre Slind anno 2022 är minst lika vackert att se på som diagonalåkning a la Daniel Rickardsson anno när som helst. 🙂 Men stakning är ju en av växlarna i klassisk skidåkning så att ha tävlingar där bara stakning är tillåten, blir inte det lite som att ha rallytävlingar där man bara får använda femmans växel? 😉 Skate var ju däremot ett nytt sätt att ta sig fram på skidor som egentligen inte hade något med traditionell klassisk skidåkning att göra, utan mer med skridskor då. Håller med dig om spänningen i fighten mellan fästvallat och glidvallat i utmanande lopp som de i helgen. Tycker det var underhållning på hög nivå. Så jag ser gärna mer utmanande banor snarare än särskilda staklopp.
  13. Smedås skatade rätt uppenbart i början av sista utförskörningen, tror jag det var. Men efter den stigningen innan det hade jag spytt upp mina lungor och jag hade inte vetat vart jag varit, än mindre att jag tog några skateskär, så jag kan ha överseende med det…😁
  14. Okej, tänkte att det vore bra att kunna justera lite. Ska ha dem som stakskidor i kallföre och tänkte ha bindningen lite längre bak än tidigare. Har hört att man ska kunna fylla igen och använda nis-plattan men det är möjligt att det inte går.
×
×
  • Create New...