Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Everest

Members
 • Posts

  2,605
 • Joined

 • Last visited

Everest's Achievements

Collaborator

Collaborator (7/14)

 • Conversation Starter
 • First Post
 • Collaborator
 • Posting Machine Rare
 • Week One Done

Recent Badges

 1. Intressant, kan bara hålla med. Swix säger egentligen att deras nuvarande vallakoncept kan bli mer miljövänligt och troligen minst lika bra som förut med andra metoder. Deras satsning är iof inte enorm, motsvarar ungefär en anställd under tre år men alltid ngt. Skall bli spännande att se vad de kommer fram till.
 2. Kan du kort sammanfatta deras slutsatser?
 3. Helt rätt Björn, 6% i början stämmer ju rätt väl med dina mycket omfattande tester. Dvs båda har rätt ovan stenslipat/vallat glider 6% bättre men på ett VL efter 45km skulle det kunna bli helt annorlunda. Har iof inte läst på så noga om de här 6%:en uppmättes på skidor som gått 100 m, 1 km, 10 km eller 100 km.
 4. Är inte så bra på religionshistoria och är därför inte riktigt med på Martin Luther jämförelsen. Var det för att han tjatade och skrev mkt men ändå bara fick med sig norra Europa till sina nya läror? En ev. 10% nedsatt (maximal?) lungkapacitet gör ju inte att du kör VL 10% långsammare. Det finns även andra saker som begränsar också tex hjärta, muskler, uthållighet. Men några procent skulle det ju bli givetvis. Det är inte fullt lika orimligt som Pölders "minst en timme fortare" med pulvervallning men ändå på gränsen till osannolikt. Men bara tanken på att det överhuvudtaget påverkar kapaciteten på loppet och då troligen även risken för en tidigare död borde få alla att fundera. De flytande produkterna som inte värms upp borde vara mer riskfria?
 5. Inte omöjligt men då får golvet lova att ta det försiktigt för vi ska köra sprint på kvällskvisten. :) Det borde bli ganska tidigt på dagen i sådana fall? ja just de ja!! det hade jag helt glömt bort... Ja det kanske blir lite väl bråttom då .. Och Näsrullen på lördag!
 6. 21,6 är starkt, lyckades komma upp i över 23 idag på 7 km:) Tittade du mkt bakåt?
 7. Kan tyvärr inte komma men hade knappast haft en minsta lilla möjlighet mot dig Vasa. De krävs taktik, bättre tvåor och branta nedförsbackar för att jag ev skulle ha en minsta chans. Men väldigt bra initiativ och lycka till ni som kör!
 8. 25 i snitt på en så lång bana är riktigt bra!
 9. Håller med dig förutom att fästet givetvis alltid ligger mot snön. Möjligen med undantag för ett mycket hårt spår i en rak lagom brant nedförsbacke där alla står i fartställning, just där man brukar jämföra glidet. Annars trycker du ner snön före och efter fästet så att fästet ändå tar i. Åkarna framför som använder stavar puttar in små högar av snö i spåret, likaså de som använder skidorna för att driva, bromsa eller svänga dvs diagonalar, stakar med frånskjut, saxar eller plogar. Vid stakning gör man en tyngdöverföring som gör att fästet går emot snön. Spåret är ofta inte helt plant osv. Det är tyvärr en utbredd myt att det skulle gå att undvika att få fästet att ta i. Sen är jag skeptiskt till att fylla igen styrspåret under fästet. Stället där igenfyllningen börjar kommer att stoppa upp skidan som en broms. I så fall måste avfasningen vara lång.
 10. Tycker du ska passa på imorgon när du får bättre sällskap än bara mig på bussen. ;) Jakob åker nästan 32 mil enkel väg imorgon (plus buss i 9 mil till starten) för att få åka Klarälvsbanan så det finns trots allt hopp för framtiden. :) Om inte Klarälvsbanan kommer till Jakob... :D Riktigt taggad inför imorgon! Uppstigning strax innan 4 för min del, Vasaloppet och Birken kan ju bara slänga sig i väggen, då hade man lång sovmorgon. Nu kanske man också slipper trafikkaos och kö för att lägga ut skidorna? Kö slipper du! Lycka till! Var sugen men allt går inte att lösa tyvärr!
 11. God tur till er alla. Kan tyvärr inte vara med denna gång. När Lars-Erik kör med lovar jag dock att gör mitt yttersta för att var med igen!
 12. Självklart får Vasaloppet vara hur långt eller kort som helst och det har ändrat sig och kommer att ändras i framtiden. Men om det står så här på hemsidan "90 km - 3 mars Äldsta, längsta och största långloppet i världen" så skulle det vara falsk marknadsföring om loppet var 73 eller 107 km. I förhållande till det så tycker jag 91 km är klart godkänt. Till skillnad från andra så tror jag däremot att det verkligen är ca 91 km inte exakt 90 km och det har inte gjorts något extra för att försöka få det till exakt 90 km heller. Vid riktigt stora avvikelser kan det ju tom ha betydelse för hur man lägger upp träning, vallning, utgångshastighet mm men det har ju absolut ingen betydelse i detta fallet. Åkte för övrigt 7-mila förra helgen. Det är dryga 74 km både enligt Garmin 310 XT och arrangörens egen banprofil samt enligt uppgifter i media från arrangören. Helt OK det också Sjukommafyra-mila låter inte lika bra. Detta tyder också på GPS:en mäter rätt. Här finns för övrigt en rätt lustig diskussion om längden på Norefjellsrennet http://n-3.no/n3-fra-helvete-til-himmelen/. 2011 var det utannonserat som 65 km, enligt arrangören så blev det nästan 75km men enligt min GPS var det 71,1 km. Tyvärr blir det noll km i år:(
 13. Enkel tur med lite trögare hjul är OK, eller så kan ju den som vill köra tillbaka igen:)
 14. Håller med dig helt. Dessutom är det väl minst lika vanligt med för kort avstånd åtminstone på skidtävlingar. Som sagt tror absolut inte att VL är exakt 90 km utan längre men det är inom deras felmarginal. Tycker det är helt OK om det är 90,7 km.
 15. Mkt imponerande, själv skulle jag sagt att Skiergen är jättebra träning men ger för dåligt motstånd och inte är tillräckligt skidlik för att staka hela loppet. Hur har du tränat med Skiergen och har du kompletterat med styrketräning?
×
×
 • Create New...