Axel Posted November 14, 2005 Report Posted November 14, 2005 Hur mycket vitaminer är det igentligen som försvinner när man kokar/steker grönsaker? Jag brukar äta rätt mycket stekta grönsaker men inte färsta så ofta. Är det något man går miste om då? /Axel
kayaker Posted November 15, 2005 Report Posted November 15, 2005 Det var ett tag sedan jag blev uppdaterad på ämnet men huvudproblemet med t.ex. C-vitamin är själva upphettningen. Orsaken till detta är att grönsakerna även innehåller ett enzym som bryter ner C-vitaminet inom ett visst temperaturintervall. Utgående från det så är en snabb upphettning - vet ej vilken temperatur som gäller - att föredra framför en långsam. Lägg alltid grönsaker i kokande vatten för att behålla så mycket av vitaminerna som möjligt. Färska är annars bäst men t.ex. färsk broccoli är ju ingen höjdare... ;) Stekning i en het panna borde kunna vara ganska om grönsakerna är tillräckligt finfördelade så att de värms upp snabbt.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.