Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Byta binding på rullskidor (tvåkomponentslim i borrhålen)


gus46

Recommended Posts

Frågan är vad du har för stomme. Om det är aluminium så kan nog problemet snarare vara att skruvarna "kilat fast sig", än själva limningen. Men jag har alltid lyckats byta. Men en bra och "rätt" skruvmejsel är nog bra. Brukar ibland vara svårt (för brett) att få plats med bit-skruvmejsel.
Link to comment
Share on other sites

En sådan här slagskruvmejsel är bra för att få loss hårtsittande skruv, fast det är kanske lite överdrivet rent av destruktivt på en rullskidstomme. :)

http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Handverktyg/Skruvmejslar-och-Bits/Ovriga-skruvverktyg/Slagskruvmejsel-2000030859/

 

Annars brukar man väl en sådan här som alltid är lättare att inte slinta med i skruvhuvudet jämfört mot en vanlig skruvdragare samt "mikroslår" loss skruven. Skonsammare för handlederna men hårdare mot material och hög ljudnivå.

http://www.makita.se/tool/15222/TD110DSAJ.html

http://www.makita.se/tool/15208/DTD129RMJ.html

Link to comment
Share on other sites

Är det inte risk att limmet sitter fast i gängorna och gör hålet större på ett par skidor med compositstomme. Jag fick fylla igen hålen med epoxilim och borra på nytt, innan skruvarna  tog på ett par gamla rullskidor..

 

På snöskidor limmar jag aldrig skruvarna numera utan brukar "paraffinera" dem, innan jag skruvar i dem.

Tanken är att paraffinet skall hindra vatten att komma in i skidan, borde gå att göra även på rullskidor.

 

Nu fick jag en idé till vad man kunde preparera skruvarna med före iskruvning; kopparpasta. Hade problem med att skruvarna på ett vinterhjul lossnade. Min reparatör slipade av ytan där fälgen anlägger och före återmonteringen av hjulet satte han rejält med kopparpasta på skruvarna och de har inte lossnat efter detta.

Skulle man kunna göra samma sak med skruvarna till bindningen, vilket skulle garanterat göra det lättare att lossa skruvarna utan att material följde med

Link to comment
Share on other sites

-Loctite har olika typer av gänglåsning några lite permanent om du skruvar i alu. De går att värma bort.

 

-Är det sandwich med distansmaterial så kan man borra ett litet hål och krafsa ur med en insex på borrmsk och sen fylla hålet med epoxy och limma dit skruven. Svårt att förklara, men enkelt att göra. Ganska vanligt om man tex har båt med sandwich och distansmaterial i divinycell. Googla! :rolleyes:

 

//Båt/skidåkaren

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...