Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Rullskidbindning snedmonterad?


rwidlund

Recommended Posts

Bifogar bilder på skruvhålen för Snsbindningen monterad på mina nya rullisar.

Svårt att få bra bra bilder men vissa hål är ca 1-1.5mm ”fel”. Det är bakre hålet och dubbelhålen i fram som sitter ngt ocentrerat. Kan det funka att flytta o borra om hålen?

 

Det är ena skidan som drar snett och på samma skida ser man att bindningen sitter lite ocentrerat och lite snett. Kan det orsaka att skidan drar ganske mycket snett?

 

samma skida drar snett om man byter sida.

 

Om bindningen sitter lite snett kan väl inte justering av hjul vara rätt metod - iaf inte om ser till rullmotstånd och slitage?

 

Det är så att jag redan returnerat ett par där ena skidan drog snett där jag försökte justera hjulen/gaffel enligt swenors guide med endast marginell skillnad.

 

Jag returnerade det första paret där pga fel lager var monterade.

post-15838-0-50559800-1593344472_thumb.jpeg

post-15838-0-45647100-1593344496_thumb.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Jag har köpt ett antal rullskidor begagnat där flertalet har dragit snett. Trots alla möjliga försök till riktning. Men då har jag också sett att bindningen sitter aningen snett. Så har då tagit loss dem, kollat borrhålen som ser perfekta ut till ögat. Så drar i skruvarna igen men konstaterar i slutskeded av skruvidragningen att den tvingar bindningen snett p.g.a. att hålen inte är borrade helt rakt ned i stommen. Nu pratar jag också bara salomons sns-bindningar. De är alltså extremt känsliga för hur rakt du borrar. Är därför övertygad om att även kunnigt folk kan montera det lite fel. Behöver inte bli bra bara för att du har en jigg/mall. Någon skida där jag fyllde igen hålen fick jag göra om det en andra gång då jag också råkade borra ett hål lite för snett.

 

Det här var kanske inte relevant i ditt fall men tänkte ändå dela med mig. Sneddragning beror nog ofta på ocentrerad bindning även om jag någon gång också fått det rakt genom att knacka på bultarna.

Link to comment
Share on other sites

Tack för info, tänkte inte på att borrvinkeln spelar in också. Tror först jag ska försöka hitta annan med platt skalle. Det är ju sista mm som tvingar bindningen snett. Synd att det är så grov skruv från början annars kunde man borra om till ett större hål/skuv.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 2 years later...

Tänkte bara uppdatera mig själv med ett långt inlägg sådär 3år senare. Jag har bojkottat dessa skidor fram till nu :-).

Så jag tog bort bindningarna och mätte hålen mer noggrant och alla var på rätt plats och problemet blev tydligt om man skruvade i skruvarna utan bindningar. Flera skruvar drog kraftigt åt ett håll. (Enligt mig helt fel använda grovgängad träskruv i tunn aluminium).

Jag borrade försiktigt ur lite metall ur hålen och tvingade sedan in en mer fingängad skruv rakt in i hålet. Fick även borra ur lite plast i hålen på bindningen.

Skruvade tillbaka skruvarna rakt, fick tvinga några lite så de gängade rakt. Självklart finns en risk att det ngn skruv får för lite material att gänga i men då flyttar jag bara fram bindningarna och borrar ny hål.

Så nu sitter bindningarna rakt och förutsättningar finns för att åka rakt.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...