Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Skidort utan mördarbackar till pappa!


Ola på Österlen

Recommended Posts

Hej! Frågar till förmån för min pappa vars första Vasalopp skedde 1967 på träskidor och som skidade de nio milen för sista gången 2018 på Nattvasan tillsammans med mig. Det året var han den äldste som fullföljde loppet, han fyllde 75 två månader efter loppet.

 

Konditionen har trots träning blivit sämre sedan dess och min far ringde och berättade att njurfunktionen blivit ganska dålig. Pappa efterlyser nu en skidort där man från boendet kommer rakt ut på fina fjällspår utan en mördande backe.

 

I stort sett hela Funäsfjällen går bort (från Tänndalen har vi skidat några gånger).

 

Här i forumet borde finnas kunskap om guldkorn som erbjuder flacka men vackra skidspår med stugor, vandrarhem eller fjällstationer intill. Det är alltså inte sträckorna som behöver vara korta, det är kuperingen som behöver vara lite snällare. Och gärna över eller strax under trädgränsen.

 

Tacksam för förslag som uppfyller eller ligger nära kravspecifikationen!

Link to comment
Share on other sites

Gällivare är ett alternativ om man väljer bort Dundretområdet, fast han kanske inte vill åka så långt. Visst "dackar man av" med stigande ålder i och med att både muskelstyrka och syreupptagning minskar, men för min del oroas jag mest för nedförsbackarna, uppför kan man ju alltid kliva på med lugna steg och stanna om det blir jobbigt.

Link to comment
Share on other sites

Om man bor upp vid Hovärken i Lofsdalen så är det relativt enkelt att åka västerut mot solgropen. Lite svagt uppför i början i ca 1,5 km sen en lite böljande men inga brantare backar vad jag minns. Boenden finns i olika standard på stugorna och de är precis vid trädgränsen.

Det är precis något sådant jag letar efter! Tack!

 

Fler förslag är givetvis välkomna!

Link to comment
Share on other sites

Tänkte också tipsa om Lofsdalen - fina spår uppe på högfjället förbi solgroparna (det finns flera). Om man vill åka lite försiktigt ska man undvika att ta spåret ner mot dalen. Det finns stugor där uppe på Hovärken.
I Lofsdalen kan man också ta bandvagnen över sjön och upp mot Sömlingshångna om man vill ha ett härligt äventyr med riktig fjällkänsla. Bandvagnen utgår från byn nere vid sjön. Man kan antingen tolka eller åka inne i bandvagnen. Två avstigningsplatser: våffelstugan eller ända uppe vid passet.

Alternativ 1: Vid våffelstugan kan man åka nåt lite kortare spår och njuta av fjällkänslan. Om man sen vill kan man åka hela vägen tillbaka till Lofsdalen, men det är ett par brantare utförsbackar i början. Alternativt ta bandvagnen ner också.
Alternativ 2: Om vädret är bra och man är riktigt van skidåkare går det att ta bandvagnen ända upp till passet och åka Sömlingshångna runt. Sen kan man åka ner i bandvagnen igen. 

(Se upp för de vanliga spåren i Lofsdalen, de är rätt så kuperade.)

Link to comment
Share on other sites

Kläppen är annars fint för längdåkare. Om man bor allra längst nere i Kläppen - de nedersta stugorna i området Sjungarbacken - har man ett stenkast till Älvspåret. Det slingrar sig 13 km längs med älven. I huvudsak platt men ändå böljande och vackert, välpistat, finns vallabod och vindskydd med ved.

Man bor också ett stenkast från gondolliftens dalstation, så man kommer väldigt enkelt upp till toppen. Gondolen ingår i spårknappen. Från toppstugan går man en liten bit nerför slalombacken till en spårcentral. Där börjar ett fint spår som jag tror är runt en halvmil. Det går över myrar och i väldigt fin fjällskog. Finns vindskydd med ved halvvägs. Spåret är småkuperat - en del branta backar men de är korta. Det finns en rejäl utförsbacke i slutet av spåret - du kan ju reka lite i förväg. När man ska tillbaka sen är det en ganska brant men kort backe att promenera upp till gondolen för att åka ner igen.

(Om man är stadig på fötterna i utförsåkningen går det att åka skidor hela vägen ner från toppen.)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Hur gick det för din pappa, Ola? Vore kul att höra om det blev någon skidresa, och vart i så fall.

 

Jag sparar tipsen i bakhuvudet till den dag när jag själv behöver platta mjuka spår i riktig fjällmilljö. (I och för sig är det trevligt redan i dag.)

Tack för frågan!

Konditionen är i botten och pappas läkare har drivit utredningar som inte varit i linje med min önskelista om hur det skulle göras (vill inte lägga mig i för mycket meni maj skall han ta med sig vår senaste mailkonversation). Pappa kan knappt springa på plan mark.

 

Så han har för första gången på länge inte haft någon skidsemester alls.

Med lite tur har han trånga kranskärl som kan åtgärdas och kommer i så fall kunna skida kommande vinter.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...