Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Kraschade skidor


Volevodin

Recommended Posts

Idag hände något riktigt tråkigt. Jag hade lagt in skidorna för sommarförvaring och där skulle de stå till det var dags att ta fram dem framåt jul. På fb-läste jag att en tävling utlysts i Spårstatus Hanaslöv som gällde den som åkte senaste datum på det nästan borttinade konstsnöspåret. Tog fram mina Kästle xc 1992 års modell och vallade dem efter dagens före med klister. Ville inte lägga dem i skidfodralet pga klistret utan satte ihop dem och tog dem i handen till bilen. Jag lade upp dem på skidstället och ställde sen in övriga grejor i bilen och körde iväg utan att spänna fast dem. När jag kom ut på 2-1-vägen hörde jag en smäll och det tog några hundra meter innan jag fattade att det var skidorna som ramlat av. Dumt nog parkerade jag inte utan fortsatte tills jag kunde vända någon km bort och när jag kom tillbaka såg jag skidorna ligga  under mitträcket. Kunde parkera på en avfart och gick för att hämta dem. Det visade sig att de var totalförstörda, främre delen och brättena var deformerade så att man såg bikakekonstruktionen, det måste ha varit en lastbil som kört över dem, då de ramlade utåt vägen.

Det var en mycket tråkig händelse, då de gått många träningar och tävlingar bla vasalopp och varit speciellt bra i blötföre och skare, där den grova fabriksstrukturen fortfarande var ganska intakt i det transparenta belaget.

Vet inte riktigt vad jag skall göra med skidorna, då mycket nostalgi är förknippad med dem, kanske jag snor om genomskinlig packtape och bär ner dem till uteförrådet, ev med plastpåse över skadorna så jag slipper se dem vid besök i förrådet.

Huja, det här var inte roligt ! :wacko:

Link to comment
Share on other sites

Jag beklagar, svårt val hur man ska göra.

Men det som känns bäst för dig, lär inte vara någon annan som ser det nostalgiska värdet.

 

Jag hade nog sparat ett tag men kastat vid sommarens garagerensning, en liten tid att lägga det bakom sig.

 

Ett tips för att lägga dem i skidfodralet är att ta byggplast (värt priset även om man enbart köper för detta ändamålet men fungerar till mycket), skär av en bit och svep om skidorna. Ett par gånger sedan byt till ny plast. Gladpack fastnar och jag vill absolut inte ha mina skidor på takräcket pga slask på vägarna. Plasten krävs också i en skidbox såklart.

Link to comment
Share on other sites

Du får ändå glädjas åt att ha kunnat använda skidorna i 31 år. Det är inte mycket annan utrustning som håller så länge.

 

Ett tips kan vara att ha ett speciellt skidfordral för klistriga skidor och sätta ihop skidorna med en avklippt (botten och toppen) sirapsflaska men bara under transporten eftersom man måste pressa ihop skidorna.

Link to comment
Share on other sites

Det bästa med dessa skidor har varit att jag kunnat se vilken valla som tagit upp mest skit i smutsiga förhållanden, då de har gult transparent belag. Har ju ett par Ross med vitbelag, men dem vill jag inte åka med i förhållande som igår. (tur var ju det, då det varit en värre katastrof om de blivit kraschade) Har ett speciellt skidfodral för klister som jag har inne i bilen, men tog inte det av någon anledning.

I fortsättningen skall jag hitta på ett sätt som gör det omöjligt att glömma skidorna tex luta dem synligt mot bilen.

Min devis: "Man skall lära av misstagen, annars är det ingen mening att göra dem"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...