Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Stakning uppför a`la Oskar Svärd - vad säger analysen idag 2023?


Trampe

Recommended Posts

Funderade på den här staktekniken brant uppför där vissa åkare(eller ganska många) växelvis drar bak ena benet. Har sökt efter filmer eller annan teknikanalys på detta men hittade bara en gammal låst tråd på detta forum. Finns det någon som nördat ner sig i detta eller har länkar till någon som försökt analysera vad som sker?

Gissar att tekniken uppstod spontant hos Oskar i ett läge det blev tröttsamt att staka och att han kom fram till att det fungerade som en avlastade teknik. Men vad är det som sker?

Utan att ha testat tekniken själv så går min egen spaning ut på att man kan "falla" lite djupare över stavarna när ena benet skjuts bakåt och att armarna grillas lite mindre i detta. 

Link to comment
Share on other sites

En spaning till är att när man drar tillbaka benet från bakersta positionen och man håller emot med benet som bär upp kroppsvikten, så skapas ett moment som hjälper till att lyfta överkropp från den djupa position.

Testa att stå på ett ben med ganska avslappnande muskler och svep/lyft ena benet bakåt eller framåt. Notera vart åt överkroppen vill röra sig då för respektive rörelse.

I filmen i tidigare inlägg så demonstreras tekniken där åkaren bara skickar bak ena benet litegrann, men tror nyttoeffekten kan förklaras på samma sätt oavsett hur långt man driver tekniken(eller hur brant backen är). Såg i Ski Classic igår att väldigt många åkare använde en mild variant på Svärd-tekniken på slakmotan sista biten in mot mål.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...