Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Nattvasan 2024


Recommended Posts

Inga lysande väderutsikter inför fredagsnatten. Ser ut att bli 1–3 plusgrader och en hel del regn under de sista två dygnen innan start – och samma visa under loppet.

Hur ”slushy” kan skejtbädden bli, tro? Någon som har erfarenhet av liknande förhållanden sedan tidigare? Jag tränade i Ulricehamn i några plusgrader i går och det var helt hopplöst att skejta i sörjan. Nästan så att jag överväger att köra klassiskt, och avlasta stakningen med lite diagonalåkning.

De pistar väl också om Vasaloppsarenan mellan Stafettvasan och Nattvasan, antar jag. Men frysa lär det ju inte göra.

Link to comment
Share on other sites

9 minutes ago, larsbern said:

De brukar inte pista om mellan Staffetten och Nattvasan. I alla fall inte de två gånger jag har åkt Nattvasan.

Aha. Trodde det var fyra klassiska spår på Stafettvasan och två plus skejtbädd på Nattvasan?

Link to comment
Share on other sites

On 2/28/2024 at 10:18 AM, Jonas E said:

Aha. Trodde det var fyra klassiska spår på Stafettvasan och två plus skejtbädd på Nattvasan?

Nej, det är det inte. I början är det fyra spår men från ... nånstans mitt på (kommer inte ihåg var) så är det två klassiska plus skejtbädd. De hinner väl inte pista om hela inför Nattvasan, tänker jag.

 

EDIT: se MC Hammers inlägg nedan.

Link to comment
Share on other sites

Anmälde mej till ett fristilslopp för att jag inte är tränad för att staka många mil. Förra året i VL fick jag kramp i lats och triceps efter 3 mil och åkte sedan 6 mil med ideliga krampanfall (då hade jag inte stått på klassiska skidor på 11 månader dessförinnan så no surprise). Anmälde mej nu då istället till NV90. Dock äger jag bara ett par skejtskidor och de går bäst i kallföre. Försökte kompensera för detta med en jäkla massa rill av olika modesjanger.

Trodde att man kanske kunde få hyfsad fast bädd första halvan av loppet men ikke. I alla fall för en tung skejtare som mej var detta ett lopp som inte gynnade skejt. Trots olämpliga skidor för uppgiften så gick det lättare i klassiska spåret, vilket jag märkte direkt efter att högsta punkten passerats. Kände tidigt att det kommer att bli en kamp mot krampen igen.. men varje gång jag gick ut på skejtbädden för att spara stakmusklerna gick det så mycket trögare i den slushiga bädden. Så det blev en kamp. Drygt 7 h landade jag på i mora och hade då plockat 70+ placeringar sedan högsta punkten, så uppenbarligen var jag inte ensam om att ha en kämpig resa. Lärdomen får väl bli att träna stakning/stakmaskin oavsett vilket lopp man avser åka. Om inte annat så lär man väl dra nytta av det i vxl 3.

Debut för mej som nattåkare och hursomhelst var det en härlig upplevelse!

(angående pistning som nämnts tidigare i tråden: detta år valde de att pista hela banan efter stafettvasan)

Ni andra som åkte, hur upplevde ni loppet !

Link to comment
Share on other sites

Jag hittade en lag-biljett till nv 90 på startplatser.se ett par veckor innan (letade egentligen till vasan), fick med mig ena dottern. Vi valde båda valde att köra på stakskidor. Stakade det mesta av loppet, tog nåt skateskär i några knixar. Ski-go ldq 3.0 pulver, rillade med 1 mm från styrspår samt 2 mm bakom häl. Hade fantastiska skidor till vägundergången efter Evertsberg, sen var det slut på det roliga, misstänker att de som körde 30 och 45 påverkade eftersom de 2 spåren var mer eller mindre borta från där. Tappade över 45 min från prel. måltid från Evertsberg till mål och landade på över 7 h så sista halvan var riktigt trög.

Var debut för oss också som nattåkare, och håller med Mc Hammer, en riktig härlig upplevelse.  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...