Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Komma-igång


Hvall

Recommended Posts

Hej. Mitt första inlägg på skidforum. Lika ny som min karriär inom skidåkning som ska påbörjas nu vilken dag som helst. Utrustningen, som inte lämnade något hörn i plånboken orörd, är utvald av skidförsäljande butik med orden "längdskidåkning, medveten skidoerfaren motionär". Det finns lite sporadiska nybörjartrådar, men inte så lättsamlade!

 

Mina tankar i korthet att föra diskussion kring,

Fristil, klassisk stil motsvarar skate och och ja.. längd? Speciella skidor och pjäxor för skate? Det låter på vissa diskussioner som att Skate och klassiskt "kräver" helt olika utrustning?

 

UR SPÅR och liknande. Jag hoppar säkert i diket om det händer på mina premiärturer, så det ordnar sig säkert! :). Men vad gör en nybörjare, enligt andra? Kör på sitt högerspår och gör lugnast i att inte försöka hoppa av även när någon inte vill åka på sidan/byta spår för att köra om?

 

Andra lösare funderingar är ju hur man åker uppför snarare än bakåt, utför med balans snarare än voltandes på sidan, få skidorna att svänga i kurvor snarare än rakt in i skogen, stå rakt still när vikten ändå inte trycker ned fästet i snön osv. Sådant som visar sig per automatik :).

 

Jag har en gång varit lika newbie på landsvägscykling, men skidor är en fascinerande skillnad angående praktiken. En cykel är ju en cykel. Den har bromsar, styre och kedjedrift.

 

Ni får gärna ha roligt åt min okunnighet så här i starten...

men alla har vi väl varit där någon gång... hoppas jag ;)

Link to comment
Share on other sites

En annan fundering som just också dök upp,

I sammanhanget rullskridskor har jag förstått att man ska ta på sig mesta möjliga skydd och börja med att lära sig ramla. Detta för att släppa hämningar och rädsla för att vurpa, vilket kan hindra från att göra en duktig åkare. Samt att vara mer "lärd" när man väl vurpar, vilket kanske inte är riktigt lika relevant i längdskidåkning.

Link to comment
Share on other sites

På grund av den ivriga responsen på detta inlägg, ska jag besvara mig själv! Kanske det finns några läsare, framsökta på Google eller liknande, som befinner sig i samma sits ;). Eller befann sig.

 

Premiärturen gjord! 2x 6km. Bara 18 år sedan sist, mellanstadieskolan :). Riktigt j* roligt! Min skidhandlare hade antagligen rätt i att man som nybörjare tjänar på att ha för bra saker, för att det ska bli kul. Det gick på första 2km å räkna fram att man sätter arslet i backen och övre stavändarna i snön, om man vill försöka bromsa ned utför ;). Ett par vurpor efter mer vågad fart ledde endast till mer självsäkerhet och högre fart nästa gång, och utan vurpor. Nästan helt ofarligt :). Min regelbundna Core-träning = oslagbart effektiv.

 

Teknik och träningsmil, here I come.

 

Skate,

OK. Det är helt andra saker. Pjäxorna har ett extra högt "fäste" runt vristen samt att skidorna är hårdare. Möjligen lite fyrkantigare? Korrekt? Det är helt olika utrustning.

 

Träningsteknik,

Våga vurpa! Det beror förståss på hur man behandlar sitt adrenalin generellt. Vurporna gjorde mig mindre sårbar och körde bara på hårdare. Resultatet, jag slappnade av mer och därmed koncentrera mig på teknik som höll mig kvar på benen (och banan).

Link to comment
Share on other sites

Bra inställning till alla vurpor du har!

 

Kan skriva lite då:

Beträffande skate och klassisk utrsutning.

 

Skidorna: Du har kortare skidor med hårdare spann i skate än klassiskt. Det mjukare spannet på klassiska skidor är just för att du ska kunna få fast fästvallan i snön.

 

Stavarna: Oftast har du längre stavar i skate än i klassiskt, runt 10cm, men detta varierar mycket mellan olika åkare. Sen finns det folk som åker klassiskt med riktigt långa stavar också, men det är inget jag rekommenderar personligen, framförallt om du är intresserad av att kunna diagonala bra också.

 

Pjäxorna: I skate har man en en högre pjäxa som stabiliserar upp foten lite. Du har också en betydligt hårdare sula, i skate vill man inte få trycket på tårna till skillnad mot i den klassiska stilen, i skate ska trycket komma under hela foten.

 

Valla: I klassisk åkning måste du ha fästvalla, det slipper du i den fria tekniken.

 

* * *

Ur spår:

Känner du att du inte är världens snabbaste att ta dig ur spåret är det lika bra att stå kvar. En snabbare åkare = en bättre åkare och har lättare för att hoppa mellan spåren.

Men det är skönt om folk flyttar sig när man kör intervaller. Men det värsta är att flytta sig försent, så att båda hamnar utanför spåret.

 

Lycka till

Link to comment
Share on other sites

Aha en hudikbo på forumet..

Mitt tips till dig är att åka så mycket skidor som möjligt.

Själv har jag alldeles nyss kommit på att om det är bralansen som krånglar( så är det för mig iallafall) så kan det funka med att leka lite. Åk på ett ben och utanför spåret och kors och tvärs som man tycker känns bra. Och fega inte så mycket på kommunspåren, det är roligt att våga psrova HIF:s spår också. Även om vissa backar är rätt så branta( jag åkte dom flesta på rumpan första gången).

Link to comment
Share on other sites

Jag har äntligen fått pröva mina långa skidor och måste säga att jag tycker det är hur kul som helst. 3 rundor har det hunnit blivit och det har faktiskt gått riktigt bra. En lite mindre vurpa på i stort sätt plan mark... förstår inte vad som hände!! haha... Men jag va inte direkt kaxig när första utförsbacken kom, specielt inte när den gjorde en ganska skarp sväng i slutet, såg framför mig hur jag skulle fara rakt ut i skogen... Tog det lugnt första varvet och bromsade upp lite med stavarna men sen nästa varv släppte jag på. Det gick bra och känslan jag fick var att bara lägga tyngden på (och våga stå på) skidorna (och när svängen kom flytta tyngdpunkten och lyfta ena skidan lite lätt. Däremot har jag större problem att ta mig fram på slätt och uppför backar. Jag har usel teknik, och första dagen fick jag skate:a uppför för att ens komma upp. (jag är rätt duktig på att åka skridskor så den tekniken fungerar just nu bäst även på skidorna trots att de är för långa och att hela min utrustning är fel för den åkstilen). Stakning går också bra, Men om jag försöker åka "klassiskt" diagonala mm och vill trycka lite fart med benen eller ta mig uppför så "halkar" skidorna bakåt. Det är hur störande som helst. Visst att man kanske måste lära sig å valla rätt, men det måste ju också vara en teknik-fråga. Finns det någon som har lite tips kanske?

 

Det tråkiga nu är att all snö är borta igen och det värmen ska hålla i sig ett bra tag, så jädrans trist!. Vill åka mera...nu när man äntligen är igång...

Link to comment
Share on other sites

Men om jag försöker åka "klassiskt" diagonala mm och vill trycka lite fart med benen eller ta mig uppför så "halkar" skidorna bakåt. Det är hur störande som helst. Visst att man kanske måste lära sig å valla rätt, men det måste ju också vara en teknik-fråga. Finns det någon som har lite tips kanske?

1. Spannet: Det viktigaste är att skidans spann passar dig. Eventuellt är skidorna för hårda, dvs du får inte ner fästvallan i snön. Om du inte vet, ta med skidorna till butik och be dem kontrollera och mäta ut spannet åt dig. Om du inte orkar, prova att lägga mer valla framåt under skidan.

 

2. Valla: Använder du rätt valla? Vissa fören är svårvallade och har man vallat fel får man inte heller något fäste.

 

3. Teknik: Om du har kontroll på punkt 1 och 2, ge dig ut och träna. Prova att diagonala lugnt i svagt motlut utan stavar. Man tvingas då flytta kroppstyngden från sida till sida på rätt sätt.

 

Kör så det ryker!

Link to comment
Share on other sites

Hej

Jag har bara ett råd som inte sägs av andra, men alla nog känner igen sig i och är lika för många sporter som golf, vindsurfing, alpint etc.

När folk säger åt en att böja på benen skall man tänka ”böj på fotlederna”. För det är där det så att säga börjar. Vissa som böjer knäna står med nästintill vinkelräta fotleder och får därmed mycket bakvikt och överhuvudtaget väldigt svårt att just böja benen. Man skall mao försöka centrera kroppstyngden samtidigt som man sänker den.

 

Ahh! Kolla in morgonmattes Avatar så fattar ni hur man skall göra.

 

...och en till sak. Lägg inte armarna i kors i utförställning för då spretar stavarna där bak och blir farligt för de som glider ikapp i spåret brevid.

 

Jag såg reprisen på Pistvakt igår så jag vet vad äggställning innebär. ;)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...