Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Eviga tonårigar...?


Niklas

Recommended Posts

Lite överraskande att såpass lite träning gav såpass stor effekt, men i övrigt kanske inget som överraskar så många här. Men hur som helst, nu har i alla fall jag och säkert också många andra "eviga tonåringar" här på forumet lite färska forskningsrön att "skylla på":

 

Klipp från dagens nyhetsflöde:

Motion gör dig tio år yngre

Fysisk träning, även måttlig sådan, gör oss yngre. Brittiska och amerikanska forskare har visat att den som motionerar minst tre timmar i veckan är biologiskt tio år yngre i kroppen än den som inte tränar.

 

Forskarna har studerat mer än 2.400 brittiska tvillingar i åldrarna 18 till 81 år. De har intervjuats om motion och hälsa, och även fått lämna blodprov. Dessa visar att de så kallade telemorerna i kromosomernas ändar är längre hos den som tränar. Tidigare forskning har visat att korta telemorer är ett tecken på åldrande, skriver Dagens Nyheter på nätet.

 

Forskaren Lynn F Cherkas vid King's College i London och hennes kollegor publicerar sina rön i den medicinska tidskriften Archives of Internal Medicine. De skriver att läkare oftare borde ordinera fysisk träning för att fördröja åldrandet.

Link to comment
Share on other sites

Hej Niklas! Kul att du tog upp den information jag också tagit del av. En rolig grej är att många tror att hjärtat och kroppen får slita mer om man tränar och att man därför dör tidigare. "Hjärtat slår fler slag" är en vanlig tro. Verkligheten är tvärtom!

 

Ett exempel: Säg att en person som inte tränar har en vilopuls på 72 slag. Denna person har då en medelpuls på ett medeljobbigt arbete på kanske 120 slag.

 

Säg att samma person tränar 4 ggr en timme i veckan i 5 år. Det är då troligt att dennes vilopuls är ca 50-60 slag i minuten. Arbetspulsen bör då vara ca 100 slag. Detta bara pga att han har en puls på 150 fyra timmar i veckan när han tränar.!!!!

 

En vecka består av 168 timmar. Ca 160 av 168 timmar (med tanke på återhämtningspulsen direkt efter träningen) är betydligt lägre än pulsen som otränad!!! Hans hjärta kommer alltså att ha slagit tiotals miljoner färre slag under ett liv.

 

Gjorde en egen undersökning på avlidna gamla världslöpare för att se medellivslängden jämfört med "vanliga" människor. T ex blev Gunder Hägg 85 år och Arne Andersson 88. Kollade upp ca 10 kända löpare över hela världen som jag kom på och fick fram en snittmedellivslängd på 84 år . (6 år över dagens svenska medellivslängd för män). Dessutom dog många av dessa på en tid då medellivslängden var kortare än nu.

 

Allt handlar inte om livslängd men det var intressant fakta att få fram.

Link to comment
Share on other sites

Det är ju ganska fantastiskt vad vi får ut av vårt intresse. Var det inte nått liknande om Vasaloppsåkare, dom blev i snitt nått år äldre.

Jo..Läste på vasaloppets hemsida om en undersökning gällande vasaloppsåkare. Undersökningen var stor och gällde över tusen (nu döda) deltagare som minst en gång åkt loppet. Medellivslängden visade vara flera år längre än för övriga befolkningen. Men det beror ju också på att vasaloppsåkare generellt lever "nyttigare" i övrigt vad gäller kost, rökning, alkohol etc.

 

Mora-Nisse, den största av alla i vasaloppets historia (9 segrar) har ju som många vet fyllt 90 år!

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...