Wedman Posted February 26, 2008 Report Share Posted February 26, 2008 Nu kokar skallen på mig, i morgon är det dags att börja kolhydrat ladda.Är det snabba eller långsamma kolhydrater som gäller?vanlig pasta eller fullkornspasta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mongomatte Posted February 26, 2008 Report Share Posted February 26, 2008 Vanlig pasta eller fullkorn tror jag inte spelar så stor roll, bara det är kolhydratrik kost med hyggligt långsamma kolhydrater. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wedman Posted February 26, 2008 Author Report Share Posted February 26, 2008 Tack Nu känns det bättre :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
MC Hammer Posted February 26, 2008 Report Share Posted February 26, 2008 Ladda fr.o.m. onsdag... är det skejtvasan du ska åka....? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wedman Posted February 27, 2008 Author Report Share Posted February 27, 2008 Hade tänkt köra ett tömning pass på onsdagen och börjat käka kolhydrater efter det.Men nu sträckte jag ryggen på tisdagens sista pass ... Det blir till att gå till sjukgymnast men fick ingen tid innan torsdag. Mc när börjar du ladda då? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MC Hammer Posted February 27, 2008 Report Share Posted February 27, 2008 Jag vill inte utge mig för att vara någon expert på området, men då du frågar så laddar jag med mycket stärkelse sista 24 h innan startskottet.Annars kan det för oss VL-motionärer vara intressant att läsa vad ultra-löparen Rune Larsson skriver om att genomföra 100km löpning. http://www.loparlarsson.se/content/view/31/57/ Hans bästa tid är 6:43 och det är ju en bra motionärstid i Vasan. Därmed inte sagt att Runes upplägg skulle vara perfekt för all VL-motionärer.. men det ger intressanta tankeställare att läsa vad Rune skriver. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wedman Posted February 27, 2008 Author Report Share Posted February 27, 2008 Tack det ligger mycket i det Förra året sov jag knappt en timme, åt pasta sent och sprang på toa flera gånger under natten.Skall nog prova att minska ner på drickandet och pastan på lördagen Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qbert Posted February 27, 2008 Report Share Posted February 27, 2008 Jag vill inte utge mig för att vara någon expert på området, men då du frågar så laddar jag med mycket stärkelse sista 24 h innan startskottet.Annars kan det för oss VL-motionärer vara intressant att läsa vad ultra-löparen Rune Larsson skriver om att genomföra 100km löpning. http://www.loparlarsson.se/content/view/31/57/ Hans bästa tid är 6:43 och det är ju en bra motionärstid i Vasan. Därmed inte sagt att Runes upplägg skulle vara perfekt för all VL-motionärer.. men det ger intressanta tankeställare att läsa vad Rune skriver.Vilken lirare den där Rune. Kan ju inte vara speciellt smart att käka grädde eller blodpudding innan loppet, alla vet att det är kolhydraterna som är problemet (som tar slut). Kan knappast vara någon idé att fylla på med fett eller protein innan start, finns ingen människa i ett I-land som inte har fettdepåer så att det räcker för 10 mils löpning. Men vissa poänger har han väll, tål man inte att proppa i sig kolhydrater så blir det inte bättre av att man gör det. Och det finns ingen anledning att dricka mer än att kroppens vätskenivå är lagom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mibo Posted February 27, 2008 Report Share Posted February 27, 2008 Rune är typ en av sveriges bästa långdistans löpare. Långdistans= 50km och uppåt.Han har korsat USA med hjälp av benen. Jag tror att han vet vad hans kropp behöver.Han har även ett recept på bars som är väldigt bra. lätta göra och det blir grymt billigt, lika bra som dom man köper. http://www.loparlarsson.se/content/view/34/57/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Qbert Posted February 27, 2008 Report Share Posted February 27, 2008 Rune är typ en av sveriges bästa långdistans löpare. Långdistans= 50km och uppåt.Han har korsat USA med hjälp av benen. Jag tror att han vet vad hans kropp behöver.Han har även ett recept på bars som är väldigt bra. lätta göra och det blir grymt billigt, lika bra som dom man köper. http://www.loparlarsson.se/content/view/34/57/Nja grädden köper jag inte, om det inte var psykologiskt för att det är gott och man ska komma på bra humör. Eller så kanske det känns bra i magen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tjej86 Posted February 27, 2008 Report Share Posted February 27, 2008 Det känns inte rätt att äta fullkorn tycker jag. Man försöker ju äta så mycket som det bara går inför VL och man blir mer mätt av fullkorn, men fibrer i sig innehåller ju ingen energi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DA Posted February 27, 2008 Report Share Posted February 27, 2008 Apropå fullkorn eller inte så är min erfarenhet att för mycket fibrer ställer till det för magen. Viktigast är att försöka få i sig mycket stärkelse och även en del socker samt att givetvis se till att dricka tillräckligt. Vidare att begränsa intaget av fibrer och fett. www.uppladdningen.nu är en bra länk, ett bra alternativ till att äta stora mängder mat är att köpa typ Vitargo Carboloader. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anl Posted February 27, 2008 Report Share Posted February 27, 2008 Mycket fiber in = mycket skit ut. Att behöva stanna o tömma tarmen under loppet är ingen höjdare. Link to comment Share on other sites More sharing options...
urspår Posted January 31, 2009 Report Share Posted January 31, 2009 Fett är också en energikälla, och innehåller dessutom mer än dubbelt så mycket energi än kolhydrater Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ekis Posted January 31, 2009 Report Share Posted January 31, 2009 Fett är också en energikälla, och innehåller dessutom mer än dubbelt så mycket energi än kolhydraterJa men ska man åka på energin från fettet så går det inte särskilt fort. Dessutom räcker fettet man har bra mycket längre än de flesta lopp så det finns ingen större mening att ladda extra med det. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m. Posted January 31, 2009 Report Share Posted January 31, 2009 Tveksamt hur mycket nytta man har av kolhydratladdning på VL. Glykogenreserverna räcker ju ändå max 1-2 timmar (beroende på hur hårt man arbetar). En ordentlig kolhydratladdning borde då kunna förlänga tiden man går på glykogen med nånstans runt en halvtimme. Jag är ingen expert på området, men jag har sett fler och fler hävda att ska man anstränga sig riktigt länge är det bättre att öva upp fettförbränningsförmågan (t ex genom att lägga långpass före frukost). Eller som någon sa: "Omvandlat till bränsle räcker glykogenet till att starta en moped i nerförbacke och fettreserven till att köra en stridsvagn genom Närke". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gson Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Med många långpass förbättras fettförbränningen. Fett kräver dessutom betydligt mer syre än kolhydrater för att användas i kroppens arbete, så ska man kunna arbeta i högt tempo med större andel fett så krävs en förbättrad syreupptagningsförmåga dessutom. Normalt går det åt ungefär lika stor andel fett som kolhydrater när man tränar med ca 70 % av maxpulsen. Vid högintensivt arbete används kolhydrater till största delen. En lagom stor kolhydratladdning (både snabba och långsamma kolhydrater) efter en lagom tömning under en dag med ett hyfsat krävande pass passar mig och min mage. Det gör att jag kan ha kolhydratförråd med kanske drygt 3000 kcal istället för bara 1500 lagrat i kroppen. Utan laddning så har jag kanske bara kolhydratenergi för 1,5 timmes hårt arbete i kroppen. Då tjänar jag på en laddning.Tränar man dessutom upp sin fettförbränning så har man ännu bättre förutsättningar att åka ett lopp med högre tempo längre tid under loppet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
m. Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Gson - låter klokt. Slutsatsen blir väl då att man bör vara försiktig med kolhydraterna under träning och uppbyggnad, men ösa i sig lite extra inför ett lopp? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gson Posted February 2, 2009 Report Share Posted February 2, 2009 Hej. Ja försiktig kan ju betyda mycket olika beroende på person. Jag själv överdriver väl inte min kost och äter varierat då kroppen behöver alla ämnen. Att äta normalt mycket fett ger också tillräckligt av den varan för att kroppen ska få det den behöver. Men helt klart har jag lite mer kolhydratinriktad kost ffa då jag ska träna högintensivt och inte vill få bränslebrist mitt i passet och börja köra långsam träning med fett som bränsle. Men har märkt, tror jag ;) , att inför mina långpass kan jag lika gärna som pasta istället ta en pizza dagen innan och ha energi som känns som att det ska räcka i flera timmar. Kan ofta klara mig på endast vatten upp till över 2 timmar sedan börjar förråden sina.För några år sedan var jag betydligt mer beroende av kolhydrater men nu har jag mycket bättre uthållighet delvis för en bättre teknik och mindre resursslöseri. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.