Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Skidspår Finland


Växjöskidare

Recommended Posts

Något träningsläger framöver kommande säsong skall man ju ha.Liksom David Shutrick(kommer någon ihåg honom?),så har jag aldrig varit i Finland och leker med tanken att åka över och visa finnarna hur skidåkning skall utföras (OBS...stor ironi!),när snösäsongen väl startar.

 

Finns det några goda rekommendationer på fina spår/områden i Finland som kan delges forumet?

 

Någon som varit över och åkt?

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle testa skidhallen i Helsingfors. Den har nyligen öppnat men är inte helt klar än. Har själv ännu inte testat den, men kommer att göra det.

http://www.yllas-halli.fi/Etusivu.aspx

http://www.hbl.fi/text/inrikes/2009/8/18/d30952.php

 

Annars är Ylläs/Äkäslompolo i Lappland helt ok. Har varit där många gånger på påsken. Fin skidåkning.

 

Vuokatti nära Kajaana brukar ha välpreparerade och breda, fina spår. Där finns också skidtunnel.

 

Skidcentret Ruka i Kuusamo, nästan i Ryssland, är också bra. Världscupen går där 27-29 november, så skulle tajma in det så att man får se lite världsklassåkning och backhoppning live på samma gång.

Link to comment
Share on other sites

Ett problem är att få ut tillräckligt av en resa till snö/konstsnö, om man inte varit på snö tidigare. Efter första passet på snö med klassisk åkning brukar följa stelhet i ljumskarna och detta hindrar en i de följande passen.

Bäst är ju om man på hemmaplan klarat av tillvänjningen med några snöpass och sen vilat från snöskidåkning minst en vecka. Då är man preparerad att få ut mesta möjliga av lägerdagarna, om man även skött konditionsträningen på ett bra sätt. Utan en bra grund att stå på, är det lätt att "rasa ihop" efter några träningspass och då får man inte valuta för de slantar man lagt ut.

Link to comment
Share on other sites

Om du kommer till Finland så rekomenderar jag Ylläs/Äkäslompolo eller Olos i västra lappland eller Saariselkä i östra lappland . Kommer du före början av december så är Saariselkä och Olos bättre (de har mera kanoner). Olos "kanonspår" är mer krävande pga att där skidas FIS tävling i November.

 

Kommer du i december så är Ylläs ett mycket bra alternativ (över 300 km spår). Spåren i Ylläs området går runt Ylläs fjället.På ena sidan har du Äkäslompolo (lugnt område med mycket stugor och mindre hotell) och på andra Ylläsjärvi (här finss kanonsnö, disco och hotell med spa).

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...
  • 4 weeks later...

Precis som deas skriver är det fantastiska spår på Ainiovaara. Åkte där i kväll, de har fått till en konstsnöslinga på 670m (enlgt garmin 305) med både skate och klassiskt spår.

Så här i början på säsongen tar man vad som helst men det går att snurra runt i en timme utan problem.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...