Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Älgen i Ågesta


Louise

Recommended Posts

Nu i veckan har ju tidningarna rapporterat om en älg som gått till attack mot flera skidåkare i Ågesta. Det låter ju helt sanslöst men pratade med en kollega som faktiskt sett en åkare bli jagad ner för backen mot målet. Enligt uppgift så ska viltvårdaren vara kontaktat. Är det någon som vet om älgen är skjuten så att man kan åka där igen?
Link to comment
Share on other sites

Tidvis mycket älgspår vid Ågesta. Älgar kan i vissa, men sällsynta fall, bli extremt farliga och attacken kommer blixtsnabbt. Stämmer det som Du Louise skriver att en älg gått till attack mot skidåkare så har den älgen förlorat sin viltinstikt och bör SNARAST avlivas.

En frisk sund älg ska vara extremt skygg för den mänskliga vittringen.

 

På ngn sekund avlivar en älg en människa. Den sparkar med frambenet och dör man inte av sparken så trampar älgen några gånger på den liggande och allt är över på endast några sekunder.

 

Men OBS extremt ovanligt att älgar anfaller människor. Möter jag en älg i skogen tänker jag inte ens tanken att den skulle anfalla men ägar intill tätbebyggelse betraktar jag med respekt.

 

http://www.jagareforbundet.se/akila/default.asp?pageid=13821

 

Är älgen farlig?

Erika

 

Svar: Älgar är nästan alltid helt ofarliga för människor. Men det finns två situationer som kan göra att älgen blir hotfull mot människor. Om man kommer väldigt nära en nyfödd älgkalv kan kon välja att försöka försvara den istället för att fly. Nästan alltid nöjer hon sig då med att hota eller försöka skrämma bort människan. Kon visar tydligt att hon är arg genom att vika bak öronen och rulla med ögonen. Den som fått se detta kan intyga att hon ser mycket hotfull ut. Det enda rätta då är att genast lugnt och stilla gå därifrån. Om man springer eller rör sig snabbt kan kon uppleva detta som hotfullt och blir ännu argare.

Den andra situationen där älgar kan bli hotfulla är när de vistas mycket i närheten av människor. Detta händer ganska ofta under hösten när älgar äter äpplen i trädgårdar. Älgarna slutar då att vara rädda för människor och kan till slut bli aggressiva.

Normalt är detta problem över när äpplena är slut och älgarna återvänder till skogen. Men några få älgar kan bli problematiska och i värsta fall blir man tvungen att skjuta dessa djur om de är riktigt hotfulla.

Att älgar blir orädda för människor kan också bero på att de är sjuka. Ett sjukt djur kan alltid välja att försvara sig om det inte orkar fly. Detta är dock mycket ovanligt i Sverige.

Niklas Holmqvist

Link to comment
Share on other sites

Åkte där i fredags och såg inte någon älg men träffade en jägare som letade efter den.

 

I lördags träffade vi älgen på golfbanan, den gick irriterad nära några framför oss i spåret för att skrämmas, men vek sedan av några meter ifrån dem. Den verkade inte särskilt rädd. (tyvärr tog jag inte nummret till jägaren)

 

Johan

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Var i Ågesta i fredags (29/1-10) och stötte ihop med älgen som stod parkerad rätt över spåren i senare delen av 5km slingan på golfbanan. Efter någon minut travade den in i skogen och vi kunde fortsätta. Borde vara samma älg, annars finns det fler.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...