Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Bars, recept?


K2

Recommended Posts

RECEPT PÅ ENERGIKAKOR

Energikakorna består av havregryn som limmas ihop med knäck. Kostnaden blir ungefär 20 kronor per kilo. Man kan naturligtvis ersätta havregrynen helt eller delvis med andra ingredienser, till exempel nötter, russin, cornflakes, eller vad som helst. Jag smaksatte med hackade fikon en gång och det var mycket gott. Generellt gäller att ju större partiklarna som ska limmas ihop, desto mindre lim behövs. Lim låter inte särskilt delikat, men det är ju faktiskt fråga om att limma grynen. Bindmedel är ett alternativt ord, men det låter inte gott det heller. Ändå är det som sagt fråga om knäck.
Mät upp 7 – 8 mått havregryn i en bunke! Ett mått kan vara i stort sett vad som helst. Jag själv brukar använda en mugg som rymmer ungefär tre deciliter. Havregrynet är själva maten.
Ta en kastrull och häll i ett mått sirap, ett mått socker och ett mått grädde! Koka detta! I början blir det massor med små bubblor. Efter hand blir det allt färre men större bubblor. När det blir kratrar eller när det skiftar till en aning mörkare färg är det dags att ta av alltsammans från spisen. Det så kallade "vattenkuletestet", där man droppar lite av limmet i kallt vatten och ser om det stelnar till en kula, kan nog också duga som test på hur färdigkokat det är.
När limmet är färdigt och varm ska det hällas över havregrynen och sedan gäller det att röra om ordentligt. Medan alltsammans svalnar lite ( men inte kallnar!) tar jag fram två bakplåtar och oljar dem. En brödkavel plockar jag också fram och oljar. Därefter formar jag bollar som kavlas ut till kakor. Kakorna glättar jag med en oljad matkniv. Jag har tyckt mig märka att de håller ihop bättre om man glättar dem.
När alltsammans kallnat klipper jag upp till lämpligt stora bitar. Jag brukar förvara kakorna i plastboxar – tomma glasspaket – med smörpapper mellan lagren.
Dessa kakor har hårdtestats i verkliga sammanhang. Jag har sprungit 25-milaloppen Spartathlon och Sakuramichi (Nagoya till Kanazawa i Japan) med kakorna som huvudsaklig näringskälla och det har gått bra. De har använts på vandringar, repmöten, kanotturer, på rodden över Atlanten, men även till fikarasten på jobbet.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Ojoj...

Sackaros. I mängder.

För ländgskidåkning och annat mer lågintensivt (golf =D ) skulle jag nog lägga till en del fett i form a MCTfett (mediumchained triglycerids, som bränns som kolhydrater) och nötter. Som lim skulle kanske glycerol (som inte är insulindrivande) med någon form av längre kolhydrat (stärkelse?). Lin/Psylliumfrön är nog inte heller helt fel för mag/tarm-funktionen.
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
"Sackaros. I mängder.

För ländgskidåkning och annat mer lågintensivt (golf ) skulle jag nog lägga till en del fett i form a MCTfett (mediumchained triglycerids, som bränns som kolhydrater) och nötter. Som lim skulle kanske glycerol (som inte är insulindrivande) med någon form av längre kolhydrat (stärkelse?). Lin/Psylliumfrön är nog inte heller helt fel för mag/tarm-funktionen."

Jag tror att de kakorna du bakar Orvarino lämpar sig mer som mellanmål meddans Klippans kakor duger bra underträning/tävling när man vill ha snabb energi.
Att käka massa fett då känns helt fel då det tar längre tid för kroppen att bryta ner det till användbar energi.

Jag skulle vilja gå åt andra hålllet och lägga till mer av monosackarider typ druvsocker eller fruktos.
Honung innehåller till största del dessa två sockerarter och min fundering är om man inte kan byta ut en del av sockret i klippans recept mot honung.
Det kanske bara blir klibbigt vad vet jag men jag ska testa ikväll så får vi se.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Jag har använt följande recept:
250 g torkade fikon
250 gr sötmandel
100 gr valnötter
250 g torkade katrinplommon
3 dl müsli
100 g torkade aprikoser
2 dl havregryn
50 g hakade russin alternativt fikon
250 g ljus choklad
100 g mörk choklad
1 dl honung.

Vad kan ni rekomendera i stället för choklad som "lim"?
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...