Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Tillverka snö för husbehov med hjälp av en högtryckstvätt


m95jojo

Recommended Posts

Under dagens lunch med ett par andra skidåkare diskuterades ämnet snökanoner.

Det finns ju sk "snowguns" för hemmabruk...men frågan är om en helt vanlig ordinär högtryckstvätt levererar snö unde de rätta betingelserna (kyla, kallt vatten osv)?

 

Säg att det är minst -10 gr, ingen vind och att man drar ut en 30 m trädgårdsslang som får ligga på kall backe så att vattnet avkyls maximalt. Man riggar sin högtryckstvätt på lämpligt ställe i trädgården och blåser på... Blir det snö?

Link to comment
Share on other sites

Det är inte omöjligt, annars är det ganska enkelt att bygga en egen snökanon för trädgådsslangen. I princip en t-koppling med vatten från ett håll, luftkompressor i det andra som höjer trycket och ett munstycke där snödimman kommer ut.

 

Här är en länk med beskrivning:

http://www.instructables.com/id/Home-Snowmaker-Snowgun-internal-mix/#step1

http://webpages.charter.net/hagosnowgun/

 

 

Forum för snötillverkare:

http://snowguns.com

 

Här är länkar till färdiga snökanoner att köpa för hemmabruk, lite kaxigt att ha den enda gräsmattan på gatan som är vit på jul!

 

http://www.makesnow.net/

http://www.snowathome.com/our_products.php

Link to comment
Share on other sites

Ja, jag har läst på en del av de sidor du länkar till. Dessa snökanoner bygger på att du har en separat kompressor osv...vilket kräver en del meck och drar kostnader.

Är det någon på forumet som har testat att tokspruta snö med högtryckstvätt? Andra måste ha tänkt på detta tidigare?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Jag måste bara tipsa alla på forumet om dagens charmigaste kille! Och kanske årets störste hjälte?  :P 
Om du inte är intresserad av vad som händer i den stora världen utanför skidspåret, spola fram till ungefär 29:30 i Aktuellt från 19:e dec.

Här är en länk till programmet (med hela inslaget):
https://www.svtplay.se/video/16351725/aktuellt/aktuellt-19-dec-21-00-1

Lucas Jonsson har byggt inte mindre än två snökanoner i familjens trädgård. 
...Linus Jonsson har världens bästa lillebror, jag hoppas att han förstår det.  ^_^

Link to comment
Share on other sites

Det är såna killar som Lucas som för utvecklingen framåt. Påminner faktiskt lite om min ungdom, då vi fick fixa skidspår, isbanor, idrottsplatser m m för vårt idrottande. Jag kommer ihåg att vi spolade vår isbana på isen genom att hugga upp en vak och sen hämta vatten därifrån och hälla ut på isen, så att det blev "kanonis". Skidspåren fick vi göra själva, kunde ta mycket tid innan vi kunde börja träna.

Nästa snöprojekt blir väl att man bygger en liten järnväg och sakta flyttar sprutmaskinen längs spåret, kanske något för Lucas att utveckla ?

Link to comment
Share on other sites

Bara högtryckstvätt är ju en klassisk tanke många har haft, men det funkar inte. Det måste till luft också, annars blir det bara is. Har för mig att jag läste att vattnet fryser först när det träffar marken med en högtryckstvätt på nåt märkligt vis. 

 

Det mest hobby som nog kan bli nån form av snöaktigt av kan jag tänka mig är kombon högtryck + lövblås rätt in från 90 grader? Men vet inte. Egentligen krävs munstycken där man blandar luft från kompressor och kallt vatten. 

Link to comment
Share on other sites

Tittar man på dagens snökanoner så finns det i princip två typer. Fläktkanoner och tryckluftslansar.

 

I en fläktkanon så skapas ju en tydlig luftström med hjälp av fläkten. Men syftet med den luftströmmen är främst att flytta den blivande snön längre bort och att hela tiden fylla på med ny, kall luft. För att snabbt få iskärnor att bygga snön kring så har man en kärnbildare (nukleator) där tryckluft och vatten blandas. Tryckfallet sänker temperaturen så mycket att det får vattnet att frysa till is mer eller mindre omedelbart. Vattendimman från munstyckena runt fläkten bygger sedan på kärnorna från kärnbildaren med mer is (snö). Men det är alltså tryckluft inblandat även från fläktkanoner. Endera med en mindre kompressor på stativet, eller luft via slang från en central kompressor.

 

I en modern tryckluftslans sker i princip samma sak som i en fläktkanon minus fläktens luftström. Det medför att de kastar kortare sträcka och inte omsätter luften runtkring så bra. Lansar är alltså mer känsliga för lokalt varmare luft, om man ställer upp dem intill ett öppet dike, nära ett hus eller så.

 

Vad som krävs för att vattnet ska börja frysa direkt då det lämnar munstycket är alltså att det är blandat med en gas (luft) som ger en kraftig temperatursänkning när när trycket faller. Vidare så är högt vattentryck bra då det ger mindre vattendroppar. Vi kör ungefär 22-25 bar i våra kanoner.Kallt vatten är också viktigt, och det är nog den svåraste nöten att knäcka för hemmasnöfixaren. Kranvatten är på tok för varmt.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

×
×
  • Create New...