Hoppa till innehåll

Köp Atomic längdskidor hos Skistart
Atomic längdskidor
Rossignol längdskidor
Längdskidor, rullskidor, stavar, skidvalla, swix, madshus, fischer m.m. hos Skistart
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart
Foto

Äntligen slipper vi glidvalla!


 • Vänligen logga in för att kunna svara
37 svar till detta ämne

#21
canyon

canyon

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 211 inlägg

Jag kör mina nya "skitskidor"scs classic utan glidvalla.Helt ny på detta och utan förutfattade meningar tycker jag det är värt att prova.Jag har börjat få lite kläm på fästvallning och jag tycker själv att det går bra i spåret.Det glider fint fast jag har ju inte så mycket att jämföra med.Till frågan min sporthandlare som provade ut mina skidor tycker (naturligtvis) att jag ska ska glidvalla ochså annars kommer belaget att bli vitt efter ett tag.Fibrerna reser sig det är väl detta man åtgärdar genom att sickla fram nytt belag eller?Vad det gäller sickling är det ju suveränt vid finsnickerier ytan blir ju nästan som glas,om man har brynt sicklen rätt.Skidhandlarn påstår att vallan är till för att stöta bort smuts så det inte tas upp av belaget.Någon annan som kör utan glidvalla?

Vi har testat att köra utan Glidvalla och det funkar förvånandsvärt bvra. Vi har tom tävlat 2 tävlingar ovallat.

VITT BELAG
Det vita belaget kommer först när belaget börjar oxidera och då är det bara att sickla fram nytt belag.
Och att valla hjälper till att hålla belaget fräscht är inte alltid sant. Vissa vallor torkar ut belaget (typ högflourvallor-pulver).

SMUTS
Det som vallor gör är just att de suger smuts till belaget - som jag fattar Kuzmin är det just det som är problemet med skidvalla.

Så därför, ju mer smuts snön innehåller - desto bättre resultat med att köra ovallat? (Frågetecken)

De fören där jag personligen tror det är svårt att köra ovallat är vid Nysnö och Blöta fören

SICKLING
Sicklingen tar ju fram fräscht belag. Och är man duktig på att hantera sickel får man väldigt plana och fina belag.
En kommentar till sickling som jag tycker är viktig är att sicklade skidor enligt min uppfattning är inte plana och har en helt glatt yta. Min uppfattning är att stålsicklade belag innehåller massvis av fina strukturer.
Så efter stålsicklingen är det viktigt att använda Fibertex och lägga alla fiberhåren som då spretar ut. Använder man inte Fibertex så kan man ju åka igång skidorna. Snabbast slipning får man då i isiga hårda fören.

Redigerat av canyon, 03 januari 2006 - 11:02 .


#22
virritou

virritou

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 10 inlägg
Bra tips det med fibertex efter sicklingen.Jag åkte i ganska blöta spår i förrgår o det var lite segare märkbar skillnad.Jag har nu läst Kuzmins teorier och det som jag slås mest av är hans tankar kring absorptionen av valla.Denna belagsyta kan rimligtvis inte suga upp någon större mängd parrafin eller valla.

#23
canyon

canyon

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 211 inlägg
Trots att vi har testat och fått bekräftat i vissa fören att det går att köra utan glidvalla så vidhåller jag fortfarande att bästa resultat och skidfart får man med:

1 Bra Skidpar (85%)
2 Struktur (15% Maskinstruktur i botten + Handstruktur för dagens före
3 Valla (5%)


%-satserna är generella viktade betydelsen av varje delmoment. Viktigt att påpeka är viktningen kan variera rätt mycket beroende på dagens förutsättningar.
Skulle ovallat vara det absolut bästa så är jag ganska säker på att - då skulle alla landslag köra på ovallade skidor. Och så vitt jag vet så använder "proffsen" jämt glidvalla.

Är det någon som kan dementera detta - vore det mycket intressant.

Virritou - tycker du skall testa ovallat - stålsicklat + handstrukturer! Speciellt i blöta fören kommer du att få sug av allt vatten. Där behövs en struktur som kan transportera bort den stora vattenspalt du får unnder skidanbort bakåt o ibland kanske tom åt sidorna.

Redigerat av canyon, 03 januari 2006 - 20:04 .


#24
Dunderklumpen

Dunderklumpen

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 3 596 inlägg
Jag trodde inte jag skulle skriva något mer på denna tråden än mitt korta inlägg i början. Känner dock att jag inte kan hålla fingrarna borta från tangentbordet. Jag ska nog göra det i fortsättningen på denna tråd, så det är tveksamt om jag kommer svara på ev. kommentarer i framtiden. Om jag inte svarar beror det på att jag egentligen är ointresserad av trådens innehåll och ämne.

Likväl som jag tror att de flesta i slalombackarna inte tänker det minsta på att valla sina slalomskidor, så tycker jag denna tråd vänder sig till amatörer som inte kan sköta sina skidor. Då kan det väl vara OK att ha ovallat för att slippa smuts mm.

Någon beskrev Kuzmin som seriös forskare, jag har redan skrivit att jag är skeptisk.

Vallatillverkarna beskrivs som skojare som vill sno våra pengar till ingen nytta. Själv är jag övertygad om att det bedrivs betydligt seriösare forskning i konkurrensen hos de olika vallaföretagen än hos Kuzmin.

I denna tråd vurmas så för stålsickling av belaget. Detta är en konst betydligt svårare än glidvallning. Och då tycker jag att jag har bra erfarenhet av båda dera. Det som rekommenderas av många på denna tråd är precis det man gjorde mycket förr, dvs stålsickling och sedan försöka lägga en struktur. (Alltså det man gjorde före glidvallningen istället för stenslipning.) Kan bara säga att detta tog mig mer tid än den tid jag nu lägger på glidvallning. Sedan skulle jag klart avråda stålsickling till nybörjare. Om ni vill pröva på, se till att ha ett mycket stadigt vallaställ (inget vingligt på stålben...) och nyslipad stålsickel. Tänk på vinkeln på stålsickeln och dra långa jämna drag längs hela skidan samt se till att skidan blir helt plan och inte "vriden" eller snedsicklad.

Själv har jag sedan länge övergivit detta och låter istället mina skidor genomgå en årlig stenslipning. Om jag nu ska ha hack i belaget behöver jag ju inte göra dem själv med en stålsickel längre...

Om ni vill slippa smuts rengör skidorna ofta med ett par lager ny grundvalla. Själv skulle jag rekommendera alla, både nybörjare och elitmotionärer, att strunta i stålsicklingen. Köp den finaste "Red Creek"-stålborsten (den lilla silverfägade för ca 400 kr) istället, så får ni betydligt bättre slutborstning och glid. Dessutom slipper ni göra egna hack i belaget eller snedsickla era skidor...

Redigerat av Dunderklumpen, 04 januari 2006 - 01:39 .


#25
canyon

canyon

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 211 inlägg
Håller med Dunderklumpen i det mesta som han skriver här ovan.Det enda jag inte håller med om är att det är en "amatör-tråd".

Att en fin metallborste skall användas är ju självklart. Vill man åka skidor med någon struktur (och enl. min mening finns alltid struktur i belag) så borste ju strukturen på ett bra sätt kunna få finnas och komma fram.

Och att stålsickling (glassickling) år ett hantverk är också sant. Men detta tror jag de flesta kan klara på ett någorlunda bra sätt. Övning ger färdighet.
Det jag också håller med om är att maskinslipade skidor är att föredra. Min erfarenhet är att bra maskinslipade skidor med handstruktur för dagens före - ger bästa skidor.

Komplettera detta med bra vallning för dagens före. Speciellt viktigt tycker jag det är vad man gör på fästvalla-zonen. De flesta föstör bra fart på skidorna med sin fästvallning. Och våra tester visar att just fästvallning har stor betydelse för glidet.

#26
virritou

virritou

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 10 inlägg
Sorry dunderklumpen jag har bidragit mycket till denna tråden och ja jag är glad amatör.
Ursäkta om det har gett dej problem jag har fått många svar på mina frågor nu
Tack för all info.

#27
kustlöparen

kustlöparen

  Veteran

 • Moderators
 • 2 328 inlägg

Någon beskrev Kuzmin som seriös forskare, jag har redan skrivit att jag är skeptisk.

Vallatillverkarna beskrivs som skojare som vill sno våra pengar till ingen nytta. Själv är jag övertygad om att det bedrivs betydligt seriösare forskning i konkurrensen hos de olika vallaföretagen än hos Kuzmin.

Jag har för dåliga kunskaper både om skidbelag, vallor och Leonid Kuzmin för att uttala mig om dessa saker. Dock tror jag man är rätt naiv om man tror att vallatillverkarna inte vill tjäna så mycket pengar som möjligt och det är inget fel i det.

Men ponera att vallatillverkarnas labb skulle komma fram till samma slutsats som herr Kuzmin. Tror ni verkligen att Swix, Start mfl skulle kalla till presskonferens och deklarera att dem snarast kommer att lägga ner all tillverkning av glidvallor (och allt vi försökt inpränta och sälja in till skidåakrna under decennier varit helt onödigt) och därefter ställa om tillverkningen till stålsicklar?? Knappast, en sådan rapport skulle nog komma att hemligstämplas både en och två ggr.

Däremot har de säkert oerhört avancerade labb, mätinstrument, resurser etc mendessa kommer nog främst att satsa på att ha bättre vallor än konkurrenterna, knappast på att avveckla sin egen verksamhet.
Det är lätt att inse hur många som har väldigt mycket att förlora på om Kuzmin har rätt, vallatilverkare, stenslipare, skidbutiker och alla som lever på annonsintäkter från dessa. Så oavsett om han har rätt eller ej så kommer han knappast från något större bifall och applåder från stora delar av skidindustrin.

#28
Klas

Klas

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 433 inlägg
Jag tycker ändå att Dunderklumpen har en poäng, när eliten börjar köra tävlingar på ovallat så skall jag fundera på det (detsamma gäller tejp). Dessutom verkar det ju vara ganska svårt att få till det med den nya tekniken så det verkar ju inte vara något som sparar tid, förvisso pengar.

#29
canyon

canyon

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 211 inlägg
Ovallat Glid
Jag skulle vilja påstå att eliten har redan kört ovallat. Men i dagsläget så har det vid dessa tillfällen varit speciella förhållanden. Och när de kört ovallat så har det varit maskinslipat och/eller handstrukturerat.

Vid vissa fören som t ex vid nysnö och blöta fören tror jag dock det är mycket bättre med kombinationen struktur + glidvalla

Ovallat fäste
Det händer ju vid vissa fören att man åker ovallat på fästzonen också. Specieltt i knepiga fören runt noll - där man ruggar fästzonen och använder silikon, pulvervalla eller fluid med mycket flour ovanpå för att förhindra underfrysning och sämre glid.

#30
kayaker

kayaker

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 338 inlägg
Nu finns Licavhandlingen tillgängllig!

http://epubl.ltu.se/...6/03/index.html

Efter en första titt så noterar jag att det är en s.k. sammanläggningsavhandling av två artiklar av vilka den ena redan har blivit vederbörligen vetenskapligt granskad (och publicerad!) medan den andra är inskickad till Sports Engineering. Detta gör ju att trovärdigheten i rönen ökar ganska rejält.

Redigerat av kayaker, 11 januari 2006 - 20:18 .

/Fredrik

Worldloppet Gold Master

Marathon de Bessans, Jizerska 50, Dolomitenlauf, Marcialonga, König Ludwig Lauf, Transjurassienne, Gatineauloppet, Tartu Maraton, Finlandiahiihto, Vasaloppet, Bieg Piastow, Engadin Ski Marathon, 7-Mila, Bothnialoppet, Dundret Runt, Malmstråket, Engelbrektsloppet, Wadköpingsloppet 


#31
Allan Vallan

Allan Vallan

  Ny medlem

 • Members
 • 7 inlägg

Vallatillverkarna beskrivs som skojare som vill sno våra pengar till ingen nytta. Själv är jag övertygad om att det bedrivs betydligt seriösare forskning i konkurrensen hos de olika vallaföretagen än hos Kuzmin.

Varför presenterar vallafabrikanterna inte data om de bedriver så seriös forskning kring glidvallning?

Det har i alla fall Kuzmin gjort - hans påståenden går att granska eftersom han i sin avhandling (som finns för alla att läsa på nätet) presenterat såväl metoder som mätvärden.

#32
Allan Vallan

Allan Vallan

  Ny medlem

 • Members
 • 7 inlägg

Religionsfrihet är nog rätta ordet. Vallafundamentalisterna får gärna hålla på att tro på att Jesus gick på vatten också;-)

Vid paradigmskiften är nästan alla skeptiska i början. Tänk tex på Boklöfs V-stil, ändrade stilar vid höjdhopp mm. Ett mer närliggande exempel är att skating går fortare för eliten än klassisk åkning (för det gör det väl.....? eller finns det någon som är skeptisk?). Detta beror på materialutvecklingen, det krävdes andra belag än trä för att detta skulle vara möjligt. Så att den fortsatta materialutvecklingen skulle göra det möjligt att skippa glidvallan verkar inte alls konstigt för mig i alla fall. Och ibland tar det tyvärr väldigt lång för oss att inse det självklara. I historien finns det ju oändligt många exempel på detta tex att Jorden är rund, utvecklingsläran mm. Oftast är det de "troende" som är mest skeptiska till en början. Själv kommer jag alltid att tro mer på seriösa forskare än tradition, tro och marknadsförare.

/Magnus

Underbart inlägg - du måste vara forskare (precis som jag).

#33
finn2

finn2

  Veteran

 • Members
 • PipPipPip
 • 1 249 inlägg

Vallatillverkarna beskrivs som skojare som vill sno våra pengar till ingen nytta. Själv är jag övertygad om att det bedrivs betydligt seriösare forskning i konkurrensen hos de olika vallaföretagen än hos Kuzmin.

Varför presenterar vallafabrikanterna inte data om de bedriver så seriös forskning kring glidvallning?

Det har i alla fall Kuzmin gjort - hans påståenden går att granska eftersom han i sin avhandling (som finns för alla att läsa på nätet) presenterat såväl metoder som mätvärden.

Det jag tycker är konstigt bara är att jag känner halva skid och skidskytte landslagets vallare och det är ingen av dem som kör ovallat. iof vill dom ju ha jobben kvar oxå..:)

#34
Mauritz

Mauritz

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 195 inlägg
KAn du utveckla lite varför fästvallan förstör glidet? Handlar det bara om för tjovckt lager eller finns det andra faktorer?

#35
Allan Vallan

Allan Vallan

  Ny medlem

 • Members
 • 7 inlägg

...
Vidare så är jag lite skeptiskt till ett en person som bestämde sig redan 95 för att ovallat är bättre får doktorera i ämnet och i stort sett bevisa att ha hade rätt.
Hur pass objektiv är man då när man tex borstar bort vallan eller ska välja rätt valla efter dagens före.
....

Det är väl inget konstigt med det. Snarare är det modigt att våga testa sina ideer objektivt med vetenskapliga metoder. De vetenskapliga artiklar han skrivit kommer också att granskas av andra oberoende forskare (en är redan granskad om jag såg rätt). När man är doktorand så har man också en handledare (en erfaren forskare) som håller koll på vad man pysslar med och faktiskt är ansvarig för forskningens kvalitet.

Sen ska man komma ihåg att när man presenterar forskningsresultat så är ett krav att man noga beskriver de metoder man använt, vilket givetvis Kuzmin gjort. Det gör att andra faktiskt kan testa om det går att återupprepa resultaten. Så fusk inom forskning brukar inte löna sig - och det vet alla i den branchen.

Själv tycker jag det snarare är ett problem när "gurus" inom ett område (t.ex. vallning) självsäkert påstår saker utan att presentera några som helst data...

#36
canyon

canyon

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 211 inlägg
Mycket spännande detta med VALLAT-OVALLAT.

Det man kan notera är att Kuzmins rapport är vetenskaplig. Däremot känns testunderlaget än så länge lite för tunt för att man skall göra vågen.

Bl a så använder han ju transparent belag - skulle vara kul att se tester med bra grafitbelag.
Han säger ju cokså att skidor med valla som innehåller mycket fluor går snabbare en kortare sträcka.
Hans tester är ju bara på plussidan,. (En gammal sanning är ju att transparenta belagen går bättre både vid blöta fören och extremt kalla fören)

Testerna pekar dock på att bara stålsicklade belag verkar vara en bra utgångspunkt för riktigt bra glid. Stålsicklade skidor verkar ju ge en yta som har bra vattentransport-hastighet. Det Kuzmin också pekar på är hur viktigt det är att inte få fiberhår som spretar ut och bromsar. Detta håller jag fullt och hållet med om.

Tror många ggr de som vallar mycket får riktigt bra skidor - just beroende på att med sitt myckna vallande, fibertex:and och borstande skapar de en yta på belaget som är väldigt lent och inte innehåller något bromsande fiberhår. dvs ger kanonglid vissa ggr.

#37
Lars_P

Lars_P

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 142 inlägg

...
Tror många ggr de som vallar mycket får riktigt bra skidor - just beroende på att med sitt myckna vallande, fibertex:and och borstande skapar de en yta på belaget som är väldigt lent och inte innehåller något bromsande fiberhår. dvs ger kanonglid vissa ggr.

Just precis vad jag tror! För att få bra glid måste man jobba med skidorna.

Följdfråga:

Vanlig fråga från amatören: "Men, om jag sicklar och borstar, då försvinner ju alla valla! Kan det här vara vettigt?

Vallaräven: "Nä, vallan ligger i porerna. Man kan inte borsta för mycket"

Kan det vara så att amatören egentligen har rätt? Enligt Kuzmin finns ju inga porer.

/Lars

#38
canyon

canyon

  Medlem

 • Members
 • Pip
 • 211 inlägg
Jag börjar mer o mer få bekräftat att Kuzmin har rättt. Hans studie är ju vetenskaplig och genomförd på ett seriöst sätt, - vi har också testat och vi har kommit fram till i princip samma resultat.

Så därför tror jag att för de flesta både amatörer, träning och tävlingsåkare så gäller:

Stålsickla fram fräscht belag
(valla en gång = kan man eg. strunta i)
Strukturera

Enda ggn man skall valla på glidzonen är vid tävling över korta distanser - där vallor med högsta fluorhalt ger bättre vattentransporthastighet = snabbare skidor.

Det är nog ganska säkert att vallade skidor suger till sig smuts mer än ovallade. Det vi har upptäckt vid våra tester är att smuts är snabba skidors värsta fiende.

Så eg. skulle man vilja att Kuzmin sa ovallade och rena skidor. Och kunde han dessutom lägga till struktur - så är vi väldigt överens om hur det fungerar.

Men som jag sagt tidigare - vi vill ha mycket mer testmaterial förrän vi drar mer långtgående och säkra slutsatser.
0 användare läser detta ämne

0 medlemmar, 0 gäster, 0 anonyma medlemmar