Jump to content
längdskidor, rullskidor, skidvalla & skidkläder från skistart

Staka med Alpinas nya klassiska sula


Fritzon(igen)

Recommended Posts

Har spetsat in mig på Alpina Comp Classic-skon då den sitter så himla skönt på foten och -23 års modell ger dessutom sjukt bra ankelstöd vilket jag vill ha då jag mest stakar, inte endast men mest. 

Alpina Comp Classic

Nu till min fråga: är det någon som kör på den sulan som kan svara på hur det funkar att staka i den? Konstruktionen är ju gjord så att de flyttat fram infästningspunkten till bindningen så den ligger framför foten snarare än under, dvs tvärtom i jämförelse med nya Skate-X från Rottefella där man istället flyttat in den längre in under foten. För klassiskt låter det ju Alpinas lösning vettigt då det borde ge mer nedåtkraft när man flexar pjäxan/lyfter hälen och det därmed blir lättare att trycka ned fästzonen. 
 

Men borde inte det bli negativt i stakningen när man kommer upp lite på tå, dvs det nyper mer vid stakning än med pjäxor med en mer normal fästpunkt? Någon som testat?

Link to comment
Share on other sites

Jag är "blandåkare" och tycker att stakning fungerar bra med den sulan, men i diagonal har jag inte blivit vän med den, då den känns "diffus" och svårare att få fäste med än de tidigare lite tunnare sulorna.

Jag förstår din tankegång att du kommer upp högre med fästpunkten framför, vilket är viktigt vid stakning, huruvida det åtgår mer energi att lyfta kan jag inte uttala mig om liksom om den "nyper" mer eller mindre, fast det kanske har betydelse var man placerat fästpunkten på bindningen, kanske ett snäpp bakåt ?

Link to comment
Share on other sites

Jag tänkte nog snarare att kraften nedåt blev högre (=negativt för stakning, bra för diagonalåkning) men jag vet helt ärligt inte vad jag pratar om där, har inga belägg för det, bara en känsla att det känns som logiskt.
 

Sant, har ett par skidor jag enbart stakar på, där har jag bindningen längre bak. På de klassiska har jag Rottefella Move Race så där tänker jag att jag också flyttar den i det bakre läget vid långa stakpartier så då kanske det inte påverkar så mycket. 
 

Link to comment
Share on other sites

Bindingene må jo flyttes til at tyngdepunktet er riktig. Så selve skoen blir stående tilnærmet likt og sånn sett skal presset mot snøen bli ganske uforandret. Det kan nok bli nyanseforskjeller, men perssonlig ville jeg ikke vært opptatt av selve bindingen i staking. 

Merk også at på noen merker bør bindingene skyves bakover for å gjøre fronten lettere. På andre merker bør man faktisk skyve bindingen fremover for å oppnå det samme. Dette gjelder stake- og skøyteski siden konstruksjonen varierer en god del fra merke til merke. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Stora skillnaden blir väl att ju längre fram infästningen sitter ju "tyngre" blir det att gå upp på tå om det inte blir i två steg med kraft från första steget(från häl tillfrämre trampyna. Samtidigt kan man ju komma högre upp och lite längre fram i förhållande till utgångspositionen (då hälen är i). Om det är bra eller inte beror på vilken teknik, kanske du använder lår och böjer/rätar dem snabbt, då kan det vara en fördel med infästning på kängan långt fram, eftersom kraften gör att man kommer långt upp automatiskt. Likaså om man är van att luta sig fram mycket och köra kraftfullt i varje staktag. Man kan nog se det som man får en längre kropp när man skall sätta i staven vilket ger momentum och större stakrörelse. Har man däremot hög frekvens och vill komma upp snabbt och utan kraft då skulle jag föredra en infästning mer under pjäxan då man rullar upp snabbare och lättare. Det borde vara något mer lättare att svänga också. Jag minns tiden då infästnings-stålbygeln satt framför pjäxan och när man skulle svänga med skidan eller ploga genom att vrida foten så vek sig kängan helt och man tappade kontrollen med vrickad fot. Diagonalningen känns som att det hänger på hur stark du är i ben och framförallt vader, då det krävs en hel del kraft när pjäxan blir längre/infästningen är längre fram. Bindningar tror jag Mr Skitester förklarade bra. 

Link to comment
Share on other sites

Jag har Alpina nnn1 med fästpunkten längre framför tån än NNN2 och nyare och jag tycker det är mycket lättare att få fäste i diagonalen, om det beror på fästpunkten eller att sulan är tunnare än på Alpina Comp Classic eller både och och låter jag vara osagt, men det är en väsentlig skillnad till Comp Classics nackdel, med dem känner jag mig som en nybörjare.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...